Bitkilərin xəstəliklərdən, zərərvericilərdən və alaq otlarından qorunma təmin edən pestisidlər 1940-cı illərdən geniş şəkildə istifadə edilir. Kənd təsərrüfatı ilə mübarizə üsulları arasında pestisidlər 95% istifadə olunur. Erciyes Universitetinin pestisidlərin istifadəsi və riskləri ilə bağlı dərc etdiyi məqaləyə görə, pestisidlərin istifadə edilmədiyi hallarda məhsulun keyfiyyətində və məhsuldarlığında 60%-ə qədər azalma müşahidə edilir.
Pestisid nə deməkdir?
Bakteriya, virus və zərərvericilər kimi zərərvericilərin təsirlərini aradan qaldırmaq üçün əkinlərə verilən maddələr və bu mübarizədə istifadə edilən üsullara pestisidlər deyilir. Tərəvəz və meyvələrin zədələnmədən böyüməsini təmin edən pestisidlər; böcəklər, göbələklər, alaq otları, mollyuskalar və qurdlar üçün istifadə edilə bilər. Pestisidlər bəzən dezinfeksiyaedici, bioloji agent və ya texniki tətbiq kimi görünür.
Pestisidlər xüsusiyyətlərinə və ya təsirli olduğu zərərvericilərin növlərinə görə təsnif edilir. Pestisid növləri deyildikdə onlarla dərman növü qeyd olunur.
Antimikroblar: Bu maddələr bakteriya və viruslara qarşı istifadə edilir.
Funqisidlər: Göbələklərlə mübarizə üçün üstünlük verilir.
Herbisidlər: Herbisidlər arzuolunmaz alaq otlarına gəldikdə istifadə olunur.
İnsektisid: Həşərat və zərərvericilərə qarşı işləyir.
Mollusitlər: Mollyuskalar üçün molyusitlərə üstünlük verilir.
Akarisidlər (Mitisidlər): Akarisidlər gənələrlə mübarizə üçün istifadə olunur.
Rodentisidlər: Gəmiricilərə qarşı pestisidlər bu sinifə aiddir.
Bakterisidlər: Yalnız bakteriyaları öldürən pestisidlər.
Akisidlər: Quşları öldürən maddələr bu sinifdə təsnif edilir.
Defoliantlar: Defoliantlar bu adla adlanırlar.
Nematisidlər: Nematodlara qarşı istifadə edilən maddələr.
Pestisidlərin istifadəsi
Pestisidlərdən istifadənin dozası və tətbiqi üsulu bitki növünə və tətbiqin edildiyi mövsümə görə dəyişir. Tələb olunan miqdarda pestisidin necə tətbiq edilməli, tətbiq dozası və üsulu məhsul üçün xüsusi olaraq müəyyən edilir. Pestisid istifadə etməzdən əvvəl yaxşıca çalxalanaraq hazırlanır. Bəzən toxumlara, bəzən bitkilərə və ya torpağa tətbiq olunan pestisidlər adətən su ilə qarışdırılır. Məhsulun etiketində tövsiyə olunan doza su ilə seyreltilərək tətbiq edilir. Pestisidlərin istifadəsi üçün dozanın, püskürtmə həcminin dəqiq tənzimlənməsi, gübrə qarışıqlarının kalibrlənməsi və hazırlanması böyük əhəmiyyət kəsb edir.