Bakteriya, virus və zərərverici kimi zərərvericilərin təsirlərini aradan qaldırmaq üçün əkinlərə verilən maddələr və bu mübarizədə istifadə edilən üsullara pestisidlər deyilir. Tərəvəz və meyvələrin zədələnmədən böyüməsini təmin edən pestisidlə; böcəklər, göbələklər, alaq otları, mollyuskalar və qurdlar üçün istifadə edilə bilər. Pestisidlər bəzən dezinfeksiyaedici, bioloji agent və ya texniki tətbiq kimi görünür. Pestisidlər dünyada zərərvericilərlə mübarizədə ən təsirli üsul hesab olunur. Pestisidlərə üstünlük verilməsinin səbəbləri arasında sürətli nəticə vermələri, nəzarətli şəkildə istifadə olunduqda qənaətcil olması və bitkiləri toksin ifraz edən orqanizmlərdən qorumasıdır.
Pestisidlərdən istifadə edilmədikdə istehsal miqdarında 100%-ə qədər itkilər baş verə bilər. Pestisidlərin şüurlu istifadəsi yüksək məhsuldarlığı təmin edir və vegetasiya və konservasiya prosesini uzadır.